Перейти до основного вмісту

тевтонія: все про новий світ

Герб великого магістра Тевтонського ордену

INTRO

У 1211 році король Угорщини Андрій II запросив лицарів-хрестоносців Тевтонського ордену для допомоги в боротьбі з войовничими половцями, що панували на теренах сучасної Південної України. Тевтонські лицарі розмістилися на межі Трансильванії, отримавши від монарха значну автономію. Проте надмірні апетити та жага ще більшої самостійності призвели до того, що у 1225 році Андрій II зажадав від лицарів покинути його землі. Вони вирушили на береги Балтійського моря, де невдовзі створили могутню державу Тевтонського ордену.

Це ми достеменно знаємо з історії. А що, якби все склалося інакше? Що, якби тевтонські лицарі лишилися в Північному Причорномор'ї і спрямували свій наступ на чорноморські – а не балтійські – береги? Що якби тевтонська Terra Mariana постала на берегах Дніпра?

Як міг би змінитися світ від того, що історія рушила "не туди"?

Час від часу наше око вихоплює в потоці буденності, в звичних обрисах будинків щось незвичайне і чуже. На мить здається, що то привиди іншої реальності стають перед нами – реальності, яка була можливою, але не здійснилася. А можливо вона втілилася у життя в альтернативному світі і тепер той світ, мов мох на стінах старих замків, проростає у наш?


BIBLIOTHECA

Кілька поколінь таємних агентів-бібліотекарів по крихтам і з великим ризиком збирали інформацію про світ Тевтонії. І ось що їм вдалося довідатися.

Точкою в історії, яка відділила той світ від нашого, стала відмова лицарів-тевтонців залишити землі угорського короля. Крок за кроком вони розширювали свої володіння в постійній боротьбі зі степовими загонами Золотої Орди і за кілька століть скорили собі береги Чорного моря від Дунаю до Дону.

На острові у пониззі Дніпра постав величний замок великого магістра, а навколо нього з'явилося велике місто, столиця найсильнішої держави Східної Європи Марієнбург. Так, достоту там, де ми звикли бачити на карті Херсон.

Могутній великий магістр Держави Тевтонського ордену Альберт Гогенцоллерн у 1525 році відмовився, подібно до своїх попередників, бути правителем-монахом. Державу Тевтонського ордену він перетворив на могутнє Королівство Тевтонію. І він сам, і його нащадки примножили її володіння. Майже через двісті років його нащадок Фрідріх Гогенцоллерн проголосив себе імператором.

Можливо, вам це нагадує певні історичні факти з "нашої" історії? Так, у двох альтернативних світів є чимало паралелей. Варто поміркувати над цим – розуміння історичного розвитку і його закономірностей неабияк допоможе (і в нашій грі, і в житті).

До речі: у світі Тевтонії не було козацтва і найхоробріші з українців залюднювали Південь України під владою тевтонців і билися за них у війську. Історія України склалася тут зовсім інакше. Як саме? Це ще належить з'ясувати.


Ось такі обриси у сучасної Тевтонії

Достеменно відомо, що в ХХІ сторіччі Тевтонія є в альтернативній реальності однією з "великих" держав і домінує над Європою й Північною Азією, а її безпосередні володіння охоплюють чималий простір. Відомо, що вона досі керується суспільними законами Середньовіччя, але деталі цих законів не знані нам.

Але є там речі набагато загадковіші ніж державний устрій. Ще про короля Альберта говорили, ніби він змовився зі зловісними потойбічними силами чи довідався невідомі простому смертному таємниці магії. Мовляв, саме тому його в усіх справах супроводжував успіх. Про більшість його спадкоємців казали теж саме. То може світ Тевтонії не схожий на наш ще більше, ніж ми очікуємо?

Найголовніше ж для нас наступне. Мудрими провідниками і зберігачами потаємних бібліотечних знань визначено, що світ Тевтонії незрозумілим чином починає зливатися з нашим. Знання про це поширилося і одні чекають на остаточне "злиття двох річок в одну" з захватом, а інші – з острахом.

Прибічники тевтонського імператора у нашому світі єднаються під гаслом CIVIS TEUTONUS SUM. Ходять чутки, що ці слова мають магічні властивості і дають тим, хто проголошує їх, незбагненну силу.

Захисники нашого світу мають гаслом слова TEUTONIA DELENDA EST. Вони вірять, що повторюючи це закляття не дозволяють світам стати єдиним цілим і поглинути нас грізній Тевтонії.

А на чий бік стали б ви? Настав час визначитися!


ГРА

Вирішили приєднатися до нашого ігрового проекту? Насамперед вам слід обрати псевдо, під яким ви й здобудете славу як захисник нашого світу, або ж сміливий воїн Тевтонії. Цим псевдо й будуть підписані ваші матеріали на наших сторінках.

Визначилися із псевдо і обрали сторону в глобальному протистоянні? Напишіть про це нам і ваше ім'я потрапить до потаємних бібліотечних реєстрів! Писати слід виключно на цю електронну адресу: kherson.maskor@gmail.com

Що ви маєте зробити для своєї слави і перемоги обраної команди? Ви можете працювати за одним або кількома напрямками одночасно:

1. Стати розвідником-аналітиком і допомогти "своїм" працюючи над інформативними текстами.

Кожне з цих занять дозволить вам набрати певну кількість балів, якими вимірюється ефективність праці бібліотечного агента (деталі можна дізнатися в кожному з розділів).

Наша інтелектуальна гра триває з 1 червня до 1 вересня 2020 року. Тож в цей проміжок часу вам і слід взяти в ній участь.